2013. október 19., szombat

Fűszereim

Végül ez készült a fűszerekből

  Rozmaring olajban

Kakukkfű és bazsalikom
A bazsalikomot egy kis olíva olajjal turmixoltam

2013. október 17., csütörtök

Alma Mater

Mivel ma megint iskolapadban ültem, tettem egy kis sétát régi Alma Materem parkjában.
Néztem a diákokat, akik vagy csoportokban verődve beszélgettek, vagy sietős léptekkel igyekeztek előadásra. Mintha semmi sem változott volna, csak én magam, nagyon távolinak tűnt, mikor még én is ebben a cipőben jártam......






A Kazánház abban az időben még tényleg az volt, és nem egy szórakozóhely.

2013. október 16., szerda

Tök jó :-))

Addig is míg meg nem esszük, 
gyönyörködünk benne.
Várjuk, hogy a dér megcsípje, 
biztos jól lakunk belőle.




2013. október 15., kedd

Iskolapadban

Újból iskolapadban ültem, ráadásul a szó szoros értelmében.
Nagyon szokatlan volt, és rém fárasztó.
Pedig régen volt benne részem épp elég.

Ja, a képeket az új telefonommal készítettem, muszáj volt kipróbálnom. :-))



2013. október 14., hétfő

Dugó

Nagyon szeretem a szép dugókat, valahogy nincs szívem kidobni.
Ezidáig csak egy üvegtálba rakosgattam, de most találtam pár szuper ötletet,
hogy mit is lehet kezdeni a szépséges dugókkal..??
 No, és mit tegyünk,
 ha nincs a háznál dugó?... :-))
 
Képek forrása: Pinterest

2013. október 12., szombat

Móka

Egy kis mókus - tan.
Szüleim udvarán él pár mókus, igaz én még csak egyszer pillantottam meg az egyiket.......

A mókus hangutánzó szó az állat makogó hangjából.
Régi alakja móka volt, amely kedveskedő -us végzetet kapott (mint „cicus”, „kutyus”)
Magasan, a fatörzs közelében, ágakból készített gömb alakú fészekben alszik és hozza világra kölykeit.
Tápláléka lehet toboz, fakéreg, növényi nedvek, makk, mogyoró, bogyók, gombák, rovarok, tojások és madárfiókák.
Ősszel több helyen raktárt hoz létre mogyoróból és makkból, hogy át tudja vészelni a telet.
Valódi téli álomba (lecsökkent testhőmérséklettel) nem merül, csupán felváltva alszik és pihen.
Ahogy kevesebbet mozog, tápanyagigénye is lecsökken.
38 napig vemhes, többnyire 4-5 utódot hoz a világra, 10 hetesen már elválnak a szülőtől.
Legfőbb ellensége a héja és a nyuszt.
2-3 évig él.
Kép forrása: Pinterest

2013. október 10., csütörtök

Királyfű

A bazsalikom szó a görög basileus: király szóból ered. Az ókori görögök a királyok növényének tartották.
Népies elnevezései: királyfű, német bors  
Rengeteg legenda született a bazsalikommal kapcsolatban.  
Szintén az ókori görögök és rómaiak szerint csak akkor lehet sikeresen bazsalikomot termeszteni, ha vetés közben átkozzák a magot (ebből született a francia kifejezés: semer le basilic, vagyis fecsegni, szitkozódni).  
Krétán az ördög szimbólumának gondolták, ezért az ablakokba tették, hogy elűzzék a kísértését.
Itáliában a hölgyek teraszra kitett bazsalikommal jelezték, ha szerelmüket fogadták.
Székelyföldön a lányok bazsalikomcsokorral a kézben mondják ki a boldogító igent. 

Portugál vonatkozása is van :-))
Szent Iván éji fesztivál tipikus növénye, melyet kis vázákban árulnak, zászlócskát tűznek bele, és a fiúk ezzel lepik meg kedvesüket.

Mintegy hatvan fajtája ismert, a kisebb levelű a közönséges vagy görög bazsalikom, a nagyobb levelű az olasz bazsalikom.

A friss bazsalikom az olasz konyha alapvető fűszere.

Engem is meglepett, hogy a teája bélproblémákra, puffadás ellen, köhögéscsillapítóként használható, de nagyon jó idegnyugtató és vízhajtó ital is. Egy teáskanál szárított bazsalikomot kell 10 perc áztatás után leszűrni. 

Tavasszal ültetett fűszer cserepemet uralta a bazsalikom, fél méteresre nőtt, elnyomva a mellette szorongó kakukkfüvet és rozmaringot.
Mivel az idő hidegre fordult, sajnáltam volna ha megfagy a hatalmas bazsalikom, bevonszoltam az étkezőbe, de ott nem érezte jól magát, elkezdte hullajtani, finoman illatozó leveleit.
Úgy döntöttem levágom hatalmas hajtásait és kezdek vele valamit.

Fiam mikor hazaérkezett felrikkantott, hogy Lasagne van ebédre?
Legalább nem kell törni a fejemet a holnapi ebéddel kapcsolatban.
Majd még kieszelem mi lesz a többivel......

2013. október 9., szerda

Ebédünk

Kedvencünk a Rácos hús, (mi csak így nevezzük) egyszerű, de nagyszerű étel volt ma az ebédünk.
Valójában a Rácponty átalakítva, hal helyett most sertéscombból készült.
Bármilyen húsból finom......
Szeretem a sütőben sült rakott ételeket.
Nincs vele nagy gond, csak összeállítom, és irány a sütő.
Ezután már csak szimatoljuk a finom illatokat és lakmározhatunk is belőle. :-))

Hozzávalók: krumpli, hús, hagyma, paprika, paradicsom, só, bors, olaj, tejföl.
Mennyiség az éhes szájaktól és a  tepsi nagyságától függ.
Én rendszerint a szuper kacsasütő tálamban készítem.

A hozzávalókat szeleteljük és rétegezzük. Alul, felül krumpli, közötte a hús és zöldségek.
Lerakás közben sózzuk, borsozzuk, olajozzuk.

Tipp: érdemes a húst apróbb szeletekre vágni, szedésnél könnyebb vele boldogulni.

200 C fokon, lefedve kb. másfél óra alatt sül meg, pár percig még a tál tetejét levéve pirítom.



2013. október 8., kedd

Dió

"Az élet olyan, akár a dió. 
Az embernek fel kell törnie a kemény héjat, hogy a finom húshoz jusson.
Erőszakkal. 
És közben az is megeshet, hogy a csonthéj megsebzi az ember kezét."
Le Renard

2013. október 6., vasárnap

Boka

Mit mondott Nemecsek mikor nagyon-nagyon közeli barátja, Boka elhagyta a helyiséget?
- Hajajj..... Kiment a Bokám.