2024. június 28., péntek

Monokróm

Még mindig a Múzeumok Éjszakája kapcsán. 
A MODEM, Szín képe, a kép misztériuma kiállítás már kevésbé kötötte le a figyelmemet, az Antal-Lusztig-gyűjtemény monokróm alkotásait láthattam itt. A legjelentősebb hazai magángyűjtemények közé tartozik, láttam már több csodálatra méltó kiállítást gyűjteményükből, de ez már túl magas szint számomra.
Be kell valljam, nem értem a monokróm festészetet. Persze tetszenek a színek, sokszor a festék struktúrája is, modern otthonokba el is tudom képzelni ezeket a képeket.
Valahogy úgy érzem, ez nem művészet, mert egy vásznat én is képes lennék pl. pirosra vagy feketére befesteni....Ennek pl. az a címe, hogy Stációk....
Éppen Debreczeny Csaba színművész tárlatvezetése zajlott. Vajon mit lehet beszélni egy-egy monokróm képről, már sajnálom, hogy nem hallgattam bele, hátha megvilágosodtam volna....
Giuseppe Amadio: Cím nélkül

Ez is művészet, az a baj, hogy nem értem.....

2024. június 27., csütörtök

Generációk művészete

A MODEM számomra mindig tartalmaz meghökkentő kiállításokat. Most a Múzeumok Éjszakáján  három szinten, három kiállítás várt rám. Voltak különféle tárlatvezetések is. 
Hanyas Vagy? a MODEM állandó kiállítása
Az egyes szekciók a művészek születési éve szerint kerültek elrendezésre, az elmúlt 18 év gyűjtései, műtárgyvásárlásai alapján. Közel 50 alkotó műveit nézhettem meg. Örültem, ha egy-egy művész nevével már találkoztam....
Elveszett generáció  
Aba-Novák Vilmos - Harsányi Kálmán író portréja
Veteránok generációja (1928-1945) közül: Reigl Judit
 Keserű Ilona - Feladvány
A baby boomer generációba az 1946 és 1964 között születettek tartoznak. Elnevezésük a II. Világháborút követő magas születésszámra utal, amely következtében az egyik legnépesebb generációnak számítanak a fejlett nyugati országokban. 
Magyarország vonatkozásában a megugró születési számot elsősorban Ratkó Anna egészségügyi miniszterségéhez szokás kötni. A tágabban értelmezett 1950-1956-os időszakban drasztikus abortusztilalom és gyermektelenségi adó volt leginkább, ami a Ratkó gyerekek kiugró népességszámával volt összefüggésbe hozható.
Bukta Imre - Táj kerítés mögött
Fehér László - Kőbéka
Kicsiny Balázs - John, Argyll hercege
Pinczehelyi Sándor - Sarló és kalapács
felLUGOSSY László - Tipikus mintha szlogenek

Várnai Gyula - Szivárvány
X generáció 1965-1979 között születettek
Benczúr Emese - Open your mind 
(sörös doboz nyitófülekből)
Nagy Kriszta x-T - Kortárs festőművész vagyok
Esterházy Marcell - Ad acta
Richter Sára - Száz arc
Az Y (1980-1994) és Z (1995-2009) generáció valószínű nem köthette le a figyelmemet, illetve nem találtam ismerős alkotót, mert nem fotóztam alkotásaikat, már sajnálom, így nem lett teljes a bejegyzés, majd egyszer még pótolom....
Az alfa generáció a 2010-től születettek, még gyerekek, vajon hogy bővül majd a továbbiakban ez a kiállítás, érdekes lesz nyomon követni. Alapjaiban ez a művészet nagyon érdekes megközelítése, tetszett.....

2024. június 26., szerda

Huszár kiállítás

A másik időszaki kiállítás a Déri Múzeumban, 175 év - 175 tárgy, 1849 - Huszárok a szabadság katonái címet viseli, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulójának emlékezetére.
 "Huszárok - könnyű fegyverzetű lovasok"
Cserna Károly - Huszár vitézek
A huszárság egy olyan fegyvernem, mely sok esetben magyar közvetítéssel terjedt el az európai és tengerentúli országok hadseregeiben. Ezek közül is kiemelkedik a Bercsényi által létrehozott francia huszáralakulat, mely mai nap is létezik Első huszár ejtőernyős ezred néven.
Senyei Lajos - Tárogatós kuruc lovas
Magyar királyi testőrség
Munkácsy Mihály - Isaszegi csatatér (vázlat)
1868-ban jelent meg a Honvédalbum, ehhez a könyvhöz kérték fel többek között Munkácsy Mihályt illusztráció készítésére.
Patrontáska
Szablyák
Tarsoly, Debrecen címerével
"A tarsoly eredetileg széles táska, tarisznya vagy erszény volt. A későbbiekben a magyar huszárok öltözékéhez tartozott dísztáska elnevezése lett. A tarsoly derékra övezett szíjazatról térdhajlásig fityegett alá (a szablyával együtt). Eredetileg pénz, élelmiszer, azaz víz és étel, illetve lőszerek hordására szolgált. Külföldön is elterjedt, főként a huszárságnál."

2024. június 25., kedd

Kettősség

Múzeumok Éjszakáján a Déri Múzeumban
A téren jóféle jazz zene szólt, a Chico Manada együttes jóvoltából

Bent egy végzetes nappal és pusztítással szembesültem, Felperzselt város az új időszaki kiállítás, Debrecen első bombázásának 80. évfordulója alkalmából.
Városunkat 1944. június 2-án amerikai légitámadás érte, elsődleges célpont a Nagyállomás és a Vagongyár volt, mégis az egész városra hullottak a bombák....
Az áldozatok névsora...
 
Több tablón olvashattuk Sőregi János sorait......
"Sőregi János (1892 – 1982), a Déri Múzeum igazgatója, lelkes és precíz Naplóíró volt. 1922-ben kezdett hozzá a Debreceni Napló írásához, melyet egészen 1960-ig folytatott. Ha módjában állt, a szöveget fotókkal, levelekkel és egyéb korabeli dokumentumok eredeti példányaival is kiegészítette. Az így született, jelenleg 42 ismert kötetet tartalmazó életmű a magyar kultúrtörténeti kutatások felbecsülhetetlen forrása. A több ezer oldalas kézirat egyaránt tartalmaz értékes múzeum-, irodalom-, és helytörténeti adatokat is."

2024. június 24., hétfő

Toronytúra

Már régen terveztem, hogy felmegyek a debreceni Kistemplom tornyába. Tegnap a Múzeumok Éjszakáján ezt sikerült megvalósítani, hatalmas szerencsével még az utolsó csoporttal, aki a vihar előtt kimehetett a legtetejére.
1907. április 19-én egy orkán erejű szél leszakította a toronysisak bádogjának egy részét, azóta nevezik Csonkatemplomnak. A toronyra ideiglenesen sík fedést helyeztek, majd 1909-ben alakították ki a mai sarokbástyát.
 
Sajnos mire feljutottunk, már vége volt a kék órának :)
Nem volt egyszerű felmenni, az elején fém csigalépcsőkön, ezt követően viszonylag kényelmes régi falépcsőkön, a vége elég szűkös, meredek lépcsőkön, helyenként nagyon alacsony magassággal, szinte hétrét görnyedve, ahogy mondták alázattal haladjunk. Összesen 194 lépcsőfok vezet a torony tetejére.
Tűzőrszoba és az 1931-ben készített eredeti óraszerkezet
Kilátás a toronyból
A bástyák között üvegkorlát húzódik

 
Templombelső a gyönyörűen felújított orgonával

2016-ban írtam róla, hogy szalad az idő!