2018. január 6., szombat

Női darab

Van egy kis elmaradásom még a múlt évről. Beszámoló a debreceni színházi látogatásunkról, a Macskajátékról.
Hab a tortán, hogy egy premier előadásban volt részünk, ráadásul az első sorból. Orbánnét Ráckevei Anna játszotta, míg Gizát Kubik Anna, Egérkét Majzik Edit.
A Macskajáték Örkény István kisregénye, 1963-ban írta. Emlékezetemben a Makk Károly által rendezett film maradt meg (1972), ahol a főszerepeket, Dajka Margit, Bulla Elma és Törőcsik Mari alakította. A történetre már nem nagyon emlékeztem, csak annyira, hogy három nő végeláthatatlanul diskurál benne.
Ehhez is bizonyos kor kell, talán fiatalon meg sem lehet érteni az egészet. Vajon a sok férfi néző mennyire élvezte, az talány számomra. Mindenesetre a családom férfi tagjai nem bírták volna végigülni. Mivel ez is bérletes előadás volt, feltételezem, hogy színházkedvelő férfiak voltak. Oltári szerencsével jutottam itt is a jegyekhez, örültem az első sornak is. Kicsit féltem, de szuper volt innen nézve. Itt olvashatjátok a MEK oldalán, ha esetleg nektek is homályosak már az emlékeitek?! 
http://mek.oszk.hu/06300/06320/06320.htm#1

Az előadás után a színészek és mindenki aki a darabban közreműködött kijött a színpadra. Egy kis ünnepélyes díjátadáson is részt vehettünk, ugyanis Kubik Anna nyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a brassói Nemzetközi Kortárs Dramaturgiai Fesztiválon, Az ajtó című előadásban, Emerenc megformálásáért. Szívesen megnézném ezt a darabot is, remélem lesz rá lehetőségem.

Itt pedig a Csokonai Színházban játszott Macskajátékról olvashattok......
https://szinhaz.org/csak-szinhaz/csak-szinhaz-videk/2017/12/09/debrecen-orkeny-macskajatek-kubik-rackevei/

Igazán mondhatom, hogy tavaly év végén, a három színházi élmény, mind különlegesre sikeredett. A Nemzetiben - a Házasság Palermóban, a Centrál Színházban - a Függöny fel, és a Csokonaiban - a Macskajáték. Mind parádés volt a maga nemében, mind másfajta élményt nyújtott. Nagyon jó volt egy héten belül három ilyen eltérő jellegű darabot megnézni. Egy kulturális arzenál volt kiéhezett lelkemnek. :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése