2017. február 5., vasárnap

Irodalom Háza

A Medgyessy Múzeum egyik szárnyában 2014-ben nyílt meg az Irodalom Háza, mely a debreceni kötődésű írók, költők életét mutatja be. "Álmodó magyarok – Történetek Debrecen irodalmából"
Csokonai szobája
 Lilla gyűrűje
A szoba kialakítása Csokonai saját tervét követi, mely szerint lakóterét a költészet otthonává alakította volna. Ezt saját kezű falfestményekkel, feliratokkal ellátott bútorokkal, barátai és pártfogói arcképeivel, a kertbe telepített rózsalugassal igyekezett elérni.
Csokonai Kör ereklyetára 
A városban 1890-ben alakult meg a Csokonai Kör, az első olyan egyesület Debrecenben, amely tudatosan törekedett a város múltját reprezentáló tárgyak, helytörténeti és irodalmi emlékek gyűjtésére. 
Csokonai József, Csokonai Vitéz Mihály édesapjának naplója, aki megörökítette a korabeli kollégiumi diákok viseleteit is.
A terem berendezése olyan, amilyen a 20. század elején a Városi Múzeumé volt, ahol a Csokonai Kör saját teremben állíthatta ki gyűjteményét. 
Magyar írók arcképcsarnoka
 Örömmel fedeztem fel az ismerős Petőfi képet :))
Oláh Gábor (1881-1942) szobája
Debrecen egyik legjelentősebb szépírójának nevét az 1910-es években együtt emlegették Adyéval, míg Ady elismert alkotóvá érett, Oláh Gábor nevét elfelejtették.
A teljesen elsötétített, szerzetesi írókamrát idéző tér egy szövegekbe zárt életbe enged bepillantást. A szobába lépve szövegek ölelik körül a látogatót, amelyek összevissza kavarognak. 
A Könyvek terme 
Itt könyv-makettek találhatók, amelyekbe belelapozva megismerhetjük azokat a szépírókat, akik a 19 - 20. században Debrecenhez kötődtek.
 Batthyány utcai ház, ahol Petőfi Zoltán született
 Látványok terme
A múzeum irodalmi gyűjteményének kincseit: kéziratokat, könyveket és irodalmi relikviákat mutatja be. Többek között Szabó Magda tükre, Kölcsey Ferenc végrendelete.......
A vetítőteremben Debrecen irodalmáról szóló filmek láthatóak, a pihenőben pedig számítógépes irodalmi játékokat lehet kipróbálni.
Azt hiszem ellátogatok még ide, elmélyedni apróbb részletekben......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése