2013. december 13., péntek

Luca

Luca napja, eredendően Szent Lúcia szűz és vértanú, ókeresztény szent ünnepe a hagyományban.
Legendája szerint a lány előkelő szicíliai családból származott. Már fiatal korában felvette a kereszténységet, szüzességet fogadott, s mártírhalált halt (Siracusa, †304 körül).
Egyes legendaváltozatok szerint szemét – melyet a kérő oly szépnek talált – önmaga tépte ki. Ezzel a legendaelemmel kapcsolatos Lúcia leggyakoribb ábrázolása: a fiatal nőalak egy tálban tartja maga előtt a saját szemeit.
Egy másik történet szerint Lúciát vőlegénye, egy pogány ifjú hurcolta a bíróság elé bosszúból, mert Lúcia nem akart hozzámenni, s így a fiú elesett a hozománytól. A bíró parancsot adott arra, hogy nyilvánosházban gyalázzák meg Lúciát, ha már nem akar férjhez menni. Lúcia teste azonban olyan nehézzé lett, hogy semmi módon nem tudták elmozdítani őt a helyéből.
Legvégül a bíró parancsára karddal döfték át Lúcia torkát, de a lány addig nem halt meg „míg el nem jöttek a papok, és Krisztus testét nem adták neki.”
December tizenharmadik napja, a Gergely-naptár (1582) előtt, az esztendő legrövidebb, egyúttal a téli napforduló kezdő napja volt. Most leghosszabbak az éjszakák, amelyeken a gonoszoknak, bűbájosoknak bőven van idejük arra, hogy megrontsák az embereket. (Jelenleg dec. 21. ez a nap)
Ma van boszorkánypéntek .....Huhh!
Mi is ültettünk luca-búzát, ebből lehet következtetni a jövő évi termésre, karácsonykor szép sűrű, zöld búzának kell díszítenie az asztalunka! No, majd meglátjuk!
Luca szék faragására nem vállalkoztunk...... és kotyolni sem jött senki, hiszen tyúkjaink sincsenek :-))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése