2015. október 23., péntek

Séta a reformkorban

Balatonfüred az 1800-as években, a reformkorban indult fejlődésnek. Kedvelt találkozóhelye lett a haladó szellemű politikusoknak, művészeknek. Történelmi, kulturális szerepe ekkor volt a legkiemelkedőbb.

Kerek templom (1841-1846)
A képen nem sikerült megörökítenem, ezt a kerekségét, melyet Fruhman Antal győri építész épített, a római Panteon mintájára.
Sajnos itt is utamat állta egy vasrács, ami azért bepillantást engedett a szép klasszicista belsőbe, viszont a lényeget, Vaszary János egyik oltárképét - Krisztus a keresztfán - nem láthattam. A főoltárképet Kergling Henrietta készítette (Jézus Krisztus Jákob kútjánál egy asszonnyal beszélget)
Ennek a Jókai-obeliszknek is igen hányattatott sorsa volt. 1925-ben Jókai születésének 100. évfordulójára állították fel a Kerek templom mellett, egy kereszteződésben, de 1961-ben lebontották közlekedésbiztonsági okokra hivatkozva. 2006-ban került vissza eredeti helyére.
Városi Múzeum, a néhai fürdőigazgató, Vaszary Ernő villája, 1913-ban épült hét szobás szolgálati lakás, a család kiköltözése után a bencés rend papjainak nyaralója lett, később lelkészlak, lelkészi hivatal. Az itteni látogatásomnak külön fejezetet szentelek, mert imádtam minden részletét :))
Blaha Lujza villa (Ma hotel és étterem)
"A nemzet csalogányának legkedvesebb fészke", ahogy az oromzaton olvasható. 
A szép klasszicista épületben 1893-1916 között töltötte nyarait Blaha Lujza (1850-1926). 16 évesen kötött házasságot első férjével Blaha János karmesterrel, tőle kapta zenei képzését.
 Blaha Lujza füredi hölgyek társaságában 
(Városi Múzeumban leltem erre a fotóra)
 A fenti képen szereplő terasz ma
Balatoni Borok Háza, bemutatja a vidék borait, termelőit. Az egykori nyaraló védettség alatt áll. A ház falán elhelyezett emléktábla szerint ebben a házban gyógyította a szívbetegeket több mint 40 éven át dr. Sümegi József fürdőorvos (1861–1945), akinek jelentős érdemei voltak a füredi szénsavas gyógyfürdő fejlesztésében. Az épületet Engel Gyula egykori fürdőorvos építette.
 Kisvárosi hangulat
Gyógy-tér
Egyáltalán nem emlékeztem az itt lévő házakra, végre láthattam a mesés Anna Grand Hotelt, rácsodálkoztam a Horváth házra, meglepődtem milyen óriási, gyönyörű épület a Szívkórház.
Horváth ház
Az építtető Szentgyörgyi Horváth család nevét viselő műemlék épület. 1795-től három éven át épült, a vidék legnagyobb szállodája volt. József nádor 1801-ben már a házban fogadta a nemesség hódolatát. A hagyomány szerint 1825-ben itt tartották az első Anna-bált Szentgyörgyi Horváth Krisztina tiszteletére. Ekkor ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel, aki később a szabadságharc altábornagyaként a tizenhárom aradi vértanú egyike lett. Sokan szálltak meg itt, Vörösmarty, Wesselényi, Deák, Kossuth. 1884-ben már Mangold Henrik fürdőorvos tulajdona volt. 1935-ben a  bencés rend tulajdonába került a fürdőteleppel együtt. 1945-47 között szovjet katonai kórház és üdülő. 56-tól kezdték helyreállítani, és az uránércbányák üdülője lett. Rendszerváltás után sokáig gazdátlan volt. 2006-ban újból felújították.
Képzeljétek, most lakásokat alakítottak ki benne........micsoda remek dolog lehet itt lakástulajdonos lenni :))
Állami Szívkórház
A régi fürdőházak helyén áll. Egykor tíz fürdőkádban, kazánnal melegített savanyúvízben fürödtek itt a vendégek. 1765-ben építették az első nagy épületet, későbbiekben újabb szárnyak épültek hozzá. 1912-13-ban alakult ki a végleges épület.  Nemzetközi hírűvé vált, az  akkor még Erzsébet Szanatóriumnak hívott intézmény. Az első világháborúban hadikórház volt. 1946-47-ben szovjet sebesülteket ápoltak benne. 1948-ban visszakapta a bencés rend. 1949-ben állami kezelésben került. Majd újabb felújításokon esett át. Sok híresség fordult meg ezen a helyen. Jelenleg évente csaknem tízezer beteg gyógyul itt. Füredet 1971-ben nyilvánították gyógyüdülő várossá.
 Balaton felé néző szárnya
 Gyógyfürdő
Úgy tűnt ez még komoly felújításra szorul, a Szívkórház alatt, előtt elterülő rozsdásodó épületrészek alapján.
 Kossuth-forrás
A savanyú vizet 1722-ben nyilvánították gyógyvízzé. A klasszicista ivócsarnok 1800-ban épült.
I. Ferenc József 1852-es füredi látogatása során, a tihanyi apátság róla neveztette el a kutat. 1952-től Kossuth-forrás. Talán mert ő írta a legszebb füredi fürdőlevelet, s ő vetette fel a balatoni gőzhajózás megvalósítását. 1993-ban újították fel.
Anna Grand Hotel
A mi időnkben SZOT Szanatórium
Egykori Nagyvendéglő. Az 1700-as években az egyre élénkülő fürdőélet miatt gondoskodni kellett a vendégek étkeztetéséről. Így 1748-ban a forrás közelében megépült az első vendégfogadó. 1780-1783 között épült fel késő barokk stílusban a kifejezetten szállodának szánt főépület, amely 1803-ra nyerte el klasszicista formáját. A vendéglő fölött kis padlásszobácskák voltak, a szegényebb sorsúaknak.
Kisfaludi Stróbl Zsigmond - A gyík (1957)
Ezen a címen olyan szinten meglepődtem, hogy ki kellett nagyítanom a képet, hogy megkeressem a rajta gyíkot
1877-ben épült meg a fedett sétány, ahol a vendégek gyógyvíz iszogatása közben sétálgathattak.
Szerettem itt sétálgatni én is, tetszett, hogy nincs elzárva, bárki jöhet-mehet, nem csak a szállóvendégek.
Nemes egyszerűségével gyönyörű ez a folyosó, hófehér falak, boltozatok, boltíves ablakok. Az ablakokon betekintve, meleg fényt árasztó étterem, elegánsan megterített asztalok várják az érkező vacsoravendégeket.
Kúrszalon - érdekes elnevezés, bár nem kell semmi rosszra gondolni, csupán a vendégek szórakozása érdekében egy olyan helyiséget jelent, ahol olvashatnak, zongorázhatnak, beszélgethetnek, ezért épült 1879-ben a gyógyterem, a régi kőszínház helyén, felső része táncteremként funkcionált. 1912-13-tól rendezik itt az Anna-bálokat. Földszinten volt az olvasóterem, zongoraterem, kártyaszoba.
Nagy vágyam, ha születik egy lányunokám elhozhassam ide, így talán lesz alkalmam nekem is részt venni életem első bálján... :))
 Füredi Panteon
Az egykori szanatórium, ma Anna Grand Hotel színházterme alatt található fedett sétányon azoknak a kiváló költőknek, tudósoknak, kutatóknak az emléktáblája található, akik Füredről írtak, vagy fontosat tettek a városért.
Szemezgetés a táblák közül
Kisfaludy Sándor javaslatára közadakozásból 1831-ben építették a színházat, mely 1868-ig működött.  Ekkor műszaki állapota miatt bezárták. 1878-ben lebontották. Dunántúl első kőszínháza. Helyén építették fel az Anna Grand Hotel gyógytermét. A megmaradt 6 dór oszlopot, melyet Festetics László ajándékozott a színháznak, a Kiserdőben állították fel. Emlékére évente megrendezik július elején a kőszínházi napokat.
 Kiserdő - Füred tüdeje
9,5 hektáros, 1790-es években kialakított angol kert, melyet az 1830-as években felújítottak. Egykori szabadtéri szalon. Ma Anna korzó, mely a Kiserdőn vezet a színházi oszlopokhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése