2013. augusztus 27., kedd

Portói (08.09)

Lassan fájó búcsút kellett vennünk Portótól.
A délelőtt még napozással, fürdőzéssel telt.
Délután pedig elmentünk a Duró folyó másik oldalára Vila Nova De Gaiára, hogy közelebbről is megismerkedjünk a híres-neves portói borokkal, amelyet az angolok nemzeti italuknak tekintenek.
Az itteni nagy borházak is angol kézen vannak. A Sandeman borpincészetre esett a választásunk. Szerencsénkre nem sokat kellett várakoznunk, itt is csoportos idegenvezetés volt, amely során bejártuk a pincészetet, megnéztünk egy rövid filmet és megkóstolhattuk a finom portóit.
Azt tudni kell, hogy ezek a borok elég erősek 18-22 százalékosak, hiszen brandyvel vannak tartósítva. Könnyen a fejébe szállhat az emberfiának és akkor vajon, hogy mondja el a következő nyelvtörőt??

Hat hordó portói bortól
a portói portás 
a pult alatt horkol

Édes, különleges zamatú likőrbor vagy desszertbor. Háromféle változata van, branco (fehér), ruby (vörös) legfeljebb öt évig érlelik, tawny (topáz) több mint öt évig érlelik. A szivarozók nagy kedvence, mert a szivar és a portói remekül passzol egymáshoz......ezt saját tapasztalattal nem tudom alátámasztani :-))

A Sandeman borház jellegzetes logója a palástos, kalapos férfi, akinek a vállánál kikandikál egy pohár
Az idegenvezető is stílusosan így volt beöltözve

 A bort három évig 20.000 literes vagy nagyobb fahordókban érlelik

 A jellegzetes szivar alakú kisebb hordók, melyben három év után érlelik a bort

 Megkóstolhattuk a fehér és vörös változatot

Régi gályák, melyeken anno úsztatták a bort

 Persze nem múlhat el nap egy kis hegymenet nélkül, felmentünk a kolostorhoz, ahonnan gyönyörű kilátás volt Portóra, a Dom Luis hídra.
Így méltó búcsút vehettünk ettől a hangulatos várostól
 A Sandeman borház felülről

Vacsora most a Duró folyó másik oldalán
A szokásos tapas 

Zöldségleves
Grillezett lazac

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése