2018. december 14., péntek

Unicum nyomában

Barátnőimmel már régóta terveztük meglátogatni a Zwack Múzeumot. Egyikük külföldön él, így rendszeresen viszi otthonába ezt a finom nedűt, mivel náluk nem kapható. Most egy kicsit bepillantottunk a Zwack család történetébe és az Unicum készítésének publikus titkaiba.
A gyár Ferencvárosban, a Soroksári úton 1892 óta működik. Középen a régi lepárló, melyet az „Unicum szívének” hívnak. Ezt a patinás épületet korabeli fényképek alapján újították fel, így az eredeti állapotában lévő lepárló hangulatát idézi.
100 évnél is idősebb készülékek, illatos gyógynövények, melyek akár az Unicum titkos receptéjnek alkotói is lehetnek
Közel 500 tölgyfahordós pincelabirintus, ahol hónapokon keresztül érlelődik az Unicum.
Megkóstolhattuk az eredeti ízűt és az Unicum Szilvát is egyenesen a hordókból csapolva.
A múzeumban, a Zwack család és a több mint 220 éves titkos recepten alapuló gyógynövénylikőr történetét néztük meg, Különleges palackok, fényképek, relikviák, plakátok és sok-sok egyéb érdekesség ejtett ámulatba bennünket.
1790-ben II. József császár és magyar király, udvari orvosa Dr. Zwack kóstoltatta meg először az uralkodóval az Unicumot. A legenda szerint az uralkodó azt megkóstolva így szólt: Dr. Zwack, das ist ein Unikum! – egyben nevet is adva a gyógynövényitalnak, és ezzel elindult az Unicum világhódító útjára. A fotón Zwack József és felesége, aki 1840-ben megalapította a gyárat. A szakmában Generálisnak nevezték és még kilencven éves korában is ő vezette a céget.
Az Unicum védjegyét 1883-ban lajstromozták. Az ital a Zwack család 1790-ből származó titkos receptje szerint készült. Kezdettől fogva az eredeti gömbölyű palackban forgalmazták, címkéjén vörös kereszttel. 1899-től kezdve ennek a használati jogáért évente tekintélyes összeget fizetett a cég a Magyar Vöröskereszt Egyesületnek. 1922 után ez a megállapodás megszűnt, ezért a kereszt színét aranyra, a háttérét pedig pirosra változtatták, ahogy ezt mind a mai napig használják.
1886-ban Zwack József fia, Lajos is társ lett édesapja cégében, amelynek neve ezért Zwack J. és Társaira változott.
1892-re a korábbi gyártelep már kicsinek bizonyult ezért a Ferencváros Duna-parti részén, a Soroksári úton építettek egy új gyártelepet, amely mind a mai napig a Zwack cég otthona.
1895-ben a Zwack József és Tsai. cég megkapta a nagy rangot jelentő Császári és Királyi Udvari Szállító címet, és több mint kétszázféle termékével Közép-Európa egyik legjelentősebb likőr és szeszes ital gyártója volt, amely szerte a világon mindenfelé – beleértve az USA-t is – szállította termékeit.
Az Unicum első híres "vizesember" plakátja. Pachl Viktor – egy 1909-ben zajló országos pályázat nyerteseként kapott megbízást a plakát megtervezésére. A híres-neves plakát modellje pedig feltételezhetően egy 1905-ben megrendezett budapesti grimaszvágó verseny győztese volt.
A gyár vezetését 1926-ban Zwack Lajos két fia, Zwack János és Zwack Béla vette át, az egyik Ferencvárosi szurkoló volt a másik MTK, így nem is álltak egymással szóba, az ügyvédjükkel kívántak egymásnak jó reggelt, szól a legenda. Testvérük Zwack Mária, Mici még Ady Endrét is megihlette.
Míg Béla a gyártástechnológiával és a termékfejlesztéssel foglalkozott, addig János a társaság marketing és exporttevékenységét irányította.

A 1930-as évek első felében a gazdasági világválság Magyarország és a cég életére is hatással volt. Az élvezeti cikkek piaca jelentősen visszaesett, az Amerikai Egyesült Államokbeli szesztilalom drasztikusan csökkentette a társaság exportpiacát. A vállalat izzólámpák és fénycsövek gyártásába kezdett, melyek a hazai piacon is megjelentek, Budapest utcáit és tereit az Unicum neonreklámjaival megvilágítva.
Második Világháború nagyon megrongálta a gyárat. 1945-ben a Zwack család a romok között, két helyiségben látott újra munkához. Ezzel egyidejűleg hozzákezdtek a gyár újjáépítéséhez, modernizálásához is. Mire teljes egészében visszaállították a háború előtt állapotot, a gyárat 1948 őszén – kártalanítás nélkül – államosították. Egy hamis Unicum receptet adtak át a gyárnak, így továbbra is működhetett.
A család kettévált, Zwack János felrakta fiát, Pétert egy, a jugoszláv határ felé tartó vonatra, és egyikük sem tudta, hogy látni fogják-e még egymást valaha. A fiatal Zwack Péter a határ előtt leszállt és gyalog menekült tovább, éjszaka gyalogolt, nappal elrejtőzött és aludt, így ért el Olaszországba, a trieszti kikötőbe. Édesapja nem sokkal ezután kalandos körülmények között, egy szovjet katonai teherautó sofőrjét megvesztegetve, egy felfordított olajoshordó alatt utazva hagyta el az országot, mellényzsebében mindössze egyetlen dologgal, az Unicum receptjével. Zwack János Amerikában a szesziparban folytatta tovább munkásságát, rengeteget segített a magyar menekülteken.
 Zwack Béla feleségével együtt itthon maradt Magyarországon
1958-ban Zwack pert nyert az Unikum gyárral szemben ettől kezdve nem használhatták többet az Unikumon a Zwack nevet. Zwack János azonban nem élvezhette már a sikert, mivel ő és testvére, Béla két hét különbséggel elhunytak 1958-ban.
1960-as években Zwack Péter eleinte Chicagóban majd New Yorkban élt első feleségével és e házasságából született öt gyermekével.
Eltökélten dolgozott annak érdekében, hogy a Zwack név fennmaradjon az Amerikai Egyesült Államokban. Ennek érdekében szerződést kötött a Jim Beam céggel, hogy a cég Zwack névvel gyártson és forgalmazzon gint, vodkát és slivovitzot.
1970-ben visszatért Európába, hogy felügyelje a Zwack Unicum olaszországi  gyártását és marketingjét. Ebben az időben Zwack Péter és második felesége, aktívan részt vett a licensz alapján gyártott, addigra már igen kedvelt itallá vált Unicum PR munkájában,  szorosan együttműködve a termék értékesítését végző nagy genovai szeszipari céggel. Zwack Péter családjával (feleségével és két gyermekével, Sándorral és Izabellával) 1987-88-ban tért haza. Akkor így nyilatkozott: „Az utolsók között hagytam el az országot, és az elsők között jöttem vissza.”
A privatizáció során visszavásárolták az egykori Zwack gyárat is és ismét eredeti recept alapján készül az Unicum Magyarországon. Zwack Sándor 2008 óta a Zwack Unicum Nyrt. elnöke, apjától vette át a stafétabotot. Testvére Izabella viszi a borvonalat.
A múzeum galériáján Közép-Európa legnagyobb, több mint 17 000 darabos mini palack gyűjteményét csodálhattuk meg.
Mintaboltjukban 5% kedvezményt kapunk, ha belépőjeggyel rendelkezünk a kiállításra.
Új fejlesztésük az Unikum Riserva, mely dupla hordós érlelésű, a legnagyobb és legidősebb hordóban érlelik, mely túlélte a II. Világháborút is. A hosszú évtizedek során, a hordó dongáiban képződött speciális anyag, az úgynevezett „fekete méz”, amely az Unicum Riserva legdominánsabb összetevője. Mivel az Unicum Riserva alapkarakterét ez a fekete méz adja meg, a termék limitált mennyiségben készül a hordó kapacitásához mérten. A 80 éves hordóból tokaji aszús hordóba kerül az Unicum, innen ered a „dupla hordós” érlelés kifejezés. Ez a jellegzetes gönci hordós eljárás lágyságot és Tokaj karakterét adja hozzá az italhoz, amelynek köszönhetően a botritisz hatása is érezhető a likőrben.
Nagyon élveztük ezt a múzeum látogatást. Javaslom mindenkinek, főként ha van külföldön élő, rokon, barát, no és persze, ha szeretitek az Unicumot. Egy neves magyar család és gyár érdekes történetét lehet megismerni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése